Elokuvan ystävä etsii uutta

Nuorena otettu riski oli alkusysäys Salla Toppinen-Tannerin uralle. Nyt hänen työpäivänsä täyttää tutkimus, joka käsittelee keski-ikäisten uranhallintaa.

Samma på svenska. Toppinen-Tanner haluaisi itse jatkokoulutusta kielitaidoissa.
”Haluaisin pystyä antamaan haastattelun ruotsiksi.”

Psykologian tohtori Salla Toppinen-Tanner kehuu vuolaasti työtehtäviään ja kollegoitaan Työterveyslaitoksella. Työyhteisö on ”inspiroiva ja kannustava”. Tutkijana hänelle on tullut yhä tärkeämmäksi se, että tieto on hyödyllistä ja vaikuttaa ihmisten elämään.

Tämän hetkisessä projektissa vaikuttamiseen on hyvä mahdollisuus. Toppinen-Tanner vetää Taidot työhön -tutkimuksessa osahanketta, jossa pyritään kehittämään keski-ikäisten työntekijöiden uranhallintaa. Keskeisessä asemassa on uudelleen oppiminen.

Myös omassa työssään hän oppii koko ajan uusia asioita. ”Itsensä kehittämiselle on kaikki edellytykset täällä.”

Puoliksi leikillään hän heittää ajatuksen opiskelusta ulkomailla. Uusia suuntia voi hakea missä iässä tahansa.

 

Työn imu pitää väsymyksen loitolla

Toppinen-Tanner otti riskin ja muutti 90-luvulla Helsinkiin taskussaan vain kolmen ja puolen kuukauden työsopimus. Psykologian opinnot Jyväskylän yliopistossa olivat loppuvaiheessa, ja hän oli saanut apulaistutkijan pestin Työterveyslaitokselta.

”Tutkijan työ kiinnosti, koska se on analyyttista, ja siinä pääsee selvittämään uusia asioita.”

Toppinen-Tanner tulee akateemisesta suvusta. Hänen kolme sisarustaan ovat myös väitelleet tohtoreiksi. Sisarusten välinen pieni kilpailuhenki on osaltaan kannustanut häntä pyrkimään työssään eteenpäin.

Toppinen-Tannerin väitöskirjan aiheena oli työuupumus. Kiinnostavat tehtävät ovat pitäneet tutkijan oman työväsymyksen loitolla. Silti vaikeitakin kausia on ollut. Aina hän ei ole saanut riittävästi palautetta tai kannustusta.

”Yt-neuvottelut olivat stressaavia silloin, kun itsellä oli esimiesrooli. Yksittäisten ihmisten kohtalot koskettivat.”

 

Äiti rentoutuu elokuvissa

Salla Toppinen-Tannerin mukaan perhe-elämä on hyvää vastapainoa työlle. Kotona on neljä lasta. Kuopus on kahdeksanvuotias, kolme muuta teini-ikäisiä. Heidän kanssaan Toppinen-Tanner retkeilee mielellään luonnossa.

”Lapseni ovat myös loistavaa matkaseuraa. He tykkäävät kulttuurista ja museoista kuten minäkin.”

Kulttuuriharrastuksista rakkain on elokuvissa käynti, ja mieluiten yksin. Toppinen-Tanner haluaa elokuvan nähtyään miettiä sitä rauhassa itsekseen. Hänen lempielokuvateatterinsa on tunnelmallinen, 1950-luvulla rakennettu Kino Tapiola. Toppinen-Tanner pitää eniten draamasta, seikkailusta ja fantasiasta. Viimeaikaisista elokuvista ovat jääneet mieleen erityisesti 45 vuotta ja The Revenant.

Korttelikino. Toppinen-Tanner kävi katsomassa Espoon Kino Tapiolassa
viimeksi elokuvan Tämän jälkeen.

Teksti: Elisa Helenius ja Marjo Linnasalmi
Kuva: Piia Myllykangas

 

#taidottyöhön jo opiskeluaikana

Haaga-Helian ensimmäisen vuoden journalismiopiskelijat toteuttivat haastattelut ja videot hankkeen tutkijoista Haastattelutekniikat ja henkilöjutut -opintojaksolla syksyllä 2016.

 


Tutkimuskonsortio