Hevosen selästä tutkimushankkeen johtoon

Tamperelainen kasvatustieteilijä Petri Nokelainen on aina ollut kiinnostunut itsensä kehittämisestä. Hän viihtyy nykyisessä työssään tekniikan pedagogiikan professorina, vaikka nuorena tie oli viedä kadettikouluun.

Leikkipankkiiri. Petri Nokelainen kertoo professorien kantavan vastuun tutkimushankkeiden rahoituksen hakemisesta.

Ratsastus on kuulunut Petri Nokelaisen elämään vuodesta 1997 lähtien. Hän on kilpaillut esteratsastuksessa aluetasolla. Viime vuosina hevosille ei Nokelaisen elämässä ole kuitenkaan jäänyt aikaa työkiireiden vuoksi. Kilpailuviettiään hän pääsee hyödyntämään nykyisessä työssään tutkijana.

Vuoden 2016 alusta alkaen Nokelainen on työskennellyt Tampereen teknillisessä yliopistossa tekniikan pedagogiikan professorina. Hän tutkii ja kehittää tekniikan yliopisto-opetusta esimerkiksi digitalisaation vuoksi muuttuvassa oppimisympäristössä.

Tutkijan työ on Nokelaisen mukaan erittäin kovaa kilpailua, jossa rahalla on iso rooli. Suuri vastuu esimerkiksi tutkimukseen osallistuvien palkoista nojaa tutkimushankkeen johtajan, usein itse Nokelaisen, harteilla.

"Työssäni olen eräänlainen leikkipankkiiri tai yritysjohtaja, joka hakee tutkimustyölle rahoitusta."

Syksyllä 2016 alkaneessa Taidot työhön -hankkeessa Nokelainen tutkii työryhmänsä kanssa työpaikkoja oppimisympäristönä. Omalla työpaikallaan professori pitää monipuolista opintotarjontaa ja kampuksen kompaktia kokoa parhaina oppimista tukevina puolina.

 

Itsensä kehittäjä jo nuorena

Lapsena täytyy opiskella voidakseen keskustella asioista aikuisten kanssa. Tämän tiedostaminen kannusti Nokelaista opiskelemaan asioita omatoimisesti jo varhaisessa kouluiässä Helsingin Töölössä. Hän luki paljon kirjoja kesäisin ja odotti innolla koulujen alkua syksyisin.

"Minulla oli sellainen akateeminen draivi päällä jo ala-asteella", muistelee Nokelainen kouluaikoja.

Päästyään armeijasta vuonna 1990 Nokelainen oli valinnan edessä. Hänet oli hyväksytty sekä kadettikouluun että Tampereen yliopistoon. Tiedonjanoinen Nokelainen päätyi valitsemaan opintiekseen Tampereen yliopiston. Vuonna 2008 hän väitteli filosofian tohtoriksi pääaineenaan kasvatustiede.

"Olen jälkeenpäin miettinyt, miten minun olisi käynyt upseeriuralla. En ole kuitenkaan katunut valintaani. Olen hyvin tyytyväinen nykyiseen työhöni, se tuntuu sopivan minulle."

 

Rokkia ja sähköpyöräilyä

Koska matkustaminen kansainvälisiin konferensseihin on iso osa tutkijan työtä, ei Nokelainen haikaile ulkomaan matkoille vapaa-ajallaan. Sen sijaan yliopiston ulkopuolisella ajalla hän soittaa rumpuja, bassoa ja kitaraa erilaisissa pop- ja rock -cover-bändeissä. Musiikkiharrastus on vienyt Nokelaisen myös keikkalavoille.

"Bändikeikkailussa ja konferensseissa esiintymisissä on paljon yhteistä. Molempiin kuuluu sama jännityksen tunne ennen live-esiintymistä."

Musiikin lisäksi professori hakee vastapainoa kiireiselle arjelle perinteisistä liikuntalajeista, uimisesta ja pyöräilystä Tampereen maisemissa. Aivan perinteiseksi Nokelainen ei kuitenkaan aio jämähtää, sillä matkat Näsijärven rannoilla taittuvat modernisti sähköpyörällä.

Soittaja. Vapaa-ajalla Petri Nokelaisen voi löytää jopa keikkalavoilta esittämässä poppia ja rockia.

 

Teksti: Marianne Niskanen
Kuvat: Juhis Ranta

 

#taidottyöhön jo opiskeluaikana

Haaga-Helian ensimmäisen vuoden journalismiopiskelijat toteuttivat haastattelut ja videot hankkeen tutkijoista Haastattelutekniikat ja henkilöjutut -opintojaksolla syksyllä 2016.


Tutkimuskonsortio