Kansantaloustiedettä ja progressiivista rokkia

Kansantaloustieteen tutkijan Tuomo Suhosen ura alkoi tutkimusavustajana Jyväskylän yliopistossa. Opiskeluaikana alkunsa sai myös progressiivista rokkia soittava bändi Art Deco.

Koulutusvalinnat. Tuomo Suhonen väitteli tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2013. Hänen väitöskirjansa käsitteli suomalaisnuorten korkeakoulutusvalintoja ja alueellisia työmarkkinoita.

Kun Tuomo Suhonen aloitti opiskelunsa Jyväskylän yliopistossa vuonna 2002, hän ei suunnitellut tutkijan uraa. Graduvaihe käänsi suunnan. Suhonen teki silloin töitä tutkimusassistenttina Kansantaloustieteen professorin Hannu Tervon hankkeessa, jossa tarkasteltiin yliopistopaikkakunnan valinnan vaikutusta työuran ansiotuloihin.

Varsinaisesta kipinän syttymisestä ei Suhosen mielestä voida puhua, mutta pesti oli ratkaiseva askel tutkijanuralle päätymisessä.

”Tutkimusaihe oli sen verran mielenkiintoinen, että olen tehnyt samasta aiheesta tutkimusta vielä väitöskirjassani ja väitöskirjan jälkeen”, Suhonen kertoo.

Nykyään hän työskentelee erikoistutkijana Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (VATT).

Kymmenen Jyväskylässä vietettyä vuotta jättivät koulutuksen lisäksi Suhoselle myös jotain muuta: vuonna 2004 perustetun bändin. Art Deco -niminen bändi sai alkunsa, kun progressiivisesta rokista kiinnostuneet jyväskyläläiset halusivat soittaa oikeassa bändissä. Suhonen soittaa bändissä kitaraa ja päätyi innokkaana musiikintekijänä säveltämään ja sanoittamaan bändille suomenkielisiä kappaleita.

Taidenhenkistä progressiivista rokkia soittava Art Deco on julkaissut yhden levyn vuonna 2013. Suhonen sanoo Syvään uneen -nimisen albumin olevan bändiuran tärkeimpiä saavutuksia. Bändi keikkailee muutaman kerran vuodessa.

”Kerran meidät pyydettiin eräisiin häihin soittamaan setillinen pelkästään omia biisejämme. Hääpari oli tavannut toisensa bändimme keikalla Jyväskylässä.”

 

Indiana Jonesista kauppakorkeaan

Lapsena Tuomo Suhonen halusi arkeologiksi Indiana Jonesin jalanjäljissä. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän harkitsi lakiopintoja, mutta lähin oikeustieteellinen tiedekunta sijaitsi satojen kilometrien päässä.

Suhonen muisti, että lukion yhteiskuntaopin tunnilla oli kerrottu kansantaloustieteen opiskelusta.  Hän pyrki Jyväskylän yliopistoon, ja ovet avautuivat jo ensimmäisellä hakukerralla.

Nykyään Helsingissä asuva Suhonen, 33, on kotoisin Mikkelistä. Hän on viihtynyt pääkaupungissa noin kolme vuotta. Vapaa-ajalla tutkijan pitää kiireisenä perhe, vaimo ja alle vuoden ikäinen tytär.

Taloustutkijana Suhosta motivoivat konkreettiset tulokset.

”On tyydyttävää, kun saa esimerkiksi artikkelin johonkin tieteelliseen julkaisuun. Ja tutkimusprosessi itsessään on tietysti aina mielenkiintoinen.”

 

Kärsivällinen visionääri

Suhonen myöntää olevansa insinöörimäinen tyyppi, jonka mielestä tilastojen pyörittäminen on hauskaa. 

”Tutkijan pitää olla kärsivällinen. Jos kärsivällisyys loppuu kesken, ura saattaa tyssätä siihen. Välillä seiniä tulee vastaan, mutta periksi ei voi antaa.”

Tutkijan tulee hänen mielestään olla tietynlainen visionääri, sillä tärkeiden tutkimusaiheiden keksiminen on olennainen osa työtä. Myös hyvä kirjoitus- ja esiintymistaito ovat tärkeitä.

Välillä tutkijan työ tuntuu turhauttavalta. Mielessä käy, onko omalla tutkimuksella oikeasti yhteiskunnallista merkitystä. Suhonen ei kuitenkaan ole jälkeenpäin kyseenalaistanut uravalintaansa.

”Kyllähän sitä joskus miettii, olisiko ollut järkevämpää opiskella vaikka insinööriksi ja tehdä jotain oikeasti hyödyllistä”, Suhonen naurahtaa.

Tulevaisuudessa kauppatieteiden tohtori toivoo voivansa jatkaa koulutusaiheiden tutkimista. Suhosta kiinnostavia aiheita ovat koulutuksen periytyminen, koulutuksen laatuun liittyvät kysymykset sekä missä ja millaista koulutusta kannattaa järjestää.

Suurimpana ammattillisena saavutuksenaan Suhonen pitää väitöskirjaansa, mutta uskoo isoimpien saavutusten olevan vielä edessä. ”Best is yet to come”, Suhonen virnistää.

 

Progemies. Tuomo Suhonen soittaa kitaraa, säveltää ja sanoittaa Art Deco -yhtyeessä.

 

Teksti: Tiina Kattilamäki, Eveliina Aarnos, Hanna Pehkonen
Kuvat: Eveliina Aarnos, Wilma Ruohisto

 

 

#taidottyöhön jo opiskeluaikana

Haaga-Helian ensimmäisen vuoden journalismiopiskelijat toteuttivat haastattelut ja videot hankkeen tutkijoista Haastattelutekniikat ja henkilöjutut -opintojaksolla syksyllä 2016.

 


Tutkimuskonsortio