Kipupisteissä ihminen kehittyy

Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Terhi Maczulskij nauttii tutkimustyössä uuden oppimisesta. Välillä saa mielellään olla liian vaikeaa, jotta osaaminen kehittyy.

Muutoksen kourissa. Terhi Maczulskij nauttii työstään Palkansaajien tutkimuslaitoksessa.
T
yön alla on ammattirakenteen muutosta käsittelevä hanke.

 

Kun Terhi Maczulskij oli 2000-luvun alussa suorittamassa tradenomiopintoihinsa kuuluvaa työharjoittelua apukirjanpitäjänä, hän huomasi kaipaavansa lisää haastetta. Työ tuntui rutiininomaiselta ja suorittavalta – sellaiselta, joka on koko ajan siirtymässä enemmän koneiden tekemäksi. Luovuudelle ei ollut tilaa lainkaan.

Maczulskij päätti hakea Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun opiskelemaan taloustiedettä. Hän oli viihtynyt kaupallisella alalla, ja taloustiede tuntui selkeältä ja sopivan matemaattiselta vaihtoehdolta. Lisäksi ammattikorkeakoulun taloustieteen vaativa opettaja oli tehnyt Maczulskijn vaikutuksen.

”Luennoitsija oli hirveän dynaaminen ja autoritäärinen. Kaikki pelkäsivät sitä, mutta minä jotenkin tykkäsin sen tyylistä.”

Opiskellessaan Maczulskij teki koko ajan myös töitä. Oiket alavalinta kuitenkin mahdollisti tehokkaan etenemisen: koska taloustiede on hyvin matemaattista, ei opiskellessa tarvinnut käyttää aikaa monisatasivuisten kirjojen lukemiseen. Maczulskij arvioi, ettei olisi voinut valmistua yhtä nopeasti, jos olisi opiskellut esimerkiksi historiaa tai psykologiaa.

”Ainoastaan se harmittaa, etten käynyt kertaakaan opiskelijabileissä. Olin aina töissä. Minulla ei ole edes opiskelijahaalareita!”

 

Tutkija saa aina oppia

Maczulskij päätyi tutkijaksi, koska oli hyvä kiinnittämään huomiota yksityiskohtiin. Parasta tutkijan työssä on Maczulskij’n mielestä se, että joka viikko joutuu oppimaan jotain uutta ja joutuu selvittämään asioita. Työ ei saakaan käydä liian helpoksi.

Väitöskirjan ja tilastotieteen maisteriopintojen valmistumisen jälkeen hän huomasi pian tekevänsä lähinnä sellaista tutkimusta, jonka jo hallitsi. Tutkimuksen kanssa meni hyvin ja töihin oli joka päivä kiva mennä. Oli siis aika siirtyä eteenpäin.

”Kipupisteet ovat ne, joissa kehittyy. Jotenkin tarkoituksella teen elämäni aina pikkuisen hankalammaksi.”

Kun Jyväskylän yliopiston professori Mika Maliranta tarjosi hänelle mahdollisuutta siirtyä uuteen ammattirakenteiden muutosta käsittelevään tutkimushankkeeseen, oli hän siihen heti valmis. Tutkimus on myös osa Taidot Työhön -hankkeessa.

 

Löytöjen perässä kirppareille

Maczulskij oppi jo opiskeluaikoinaan käymään kirppareilla ja nauttii yhä löytöjen tekemisestä yhdessä miehensä kanssa. Kotoa löytyy paljon vanhoja Arabian ja Iittalan astiastoja. Kirpputorilta löydetty vanha ja rähjäinen matkalaukku meni heti hyvään käyttöön, kun ragdoll-kissat valtasivat matkalaukun nukkumapaikakseen.

Urheilemaan Maczulskijn täytyy päästä lähes päivittäin, ryhmäliikuntatunneille tai juoksemaan. Paras laji on ollut bodypump. ”Siitä tulee sellainen energialataus, hirveä endorfiiniryöppy.”

Hän suhtautuu urheiluun vähän samalla tavalla kuin tutkimuksen tekoon: ”Välillä pitää olla vähän paha olla.”

 

 

Löytäjän onni. Iittalan Ultima Thule -sarjan lasit ovat mieleisiä löytöjä ja vanha
käsityöharrastuskin löytää uutta inspiraatiota Hakaniemen hallissa.

 

Teksti: Malviina Hallamaa
Kuvat: Solveig Wallenius

 

#taidottyöhön jo opiskeluaikana

Haaga-Helian ensimmäisen vuoden journalismiopiskelijat toteuttivat haastattelut ja videot hankkeen tutkijoista Haastattelutekniikat ja henkilöjutut -opintojaksolla syksyllä 2016.

 

 


Tutkimuskonsortio