Oikealle alalle muiden rohkaisemana

Anna Wallin on vasta tutkijan uran alkutaipaleella. Tutkijaksi hän ohjautui opintojensa aikaan muilta saaman kannustuksen ansiosta. ”Jos minua ei olisi rohkaistu, en olisi edes miettinyt tätä vaihtoehtoa.”

Metsään. Anna Wallin rentoutuu luonnossa liikkuen ja valokuvaten.

Tohtoriopiskelija Anna Wallin nauttii hyvistä keskusteluista. Hän työskentelee osa-aikaisena tutkijana Taidot Työhön -hankkeessa Tampereen teknillisessä yliopistossa ja tekee väitöskirjaa Tampereen yliopistossa.

Wallinin mukaan hänen työnsä rikkaus ovat samankaltaiset ihmiset, joiden kanssa voi keskustella mistä aiheista vain. Wallin arvostaa myös uuden löytämistä ja oppimista, itsensä kehittämistä, tiedon jakamista ja työn monipuolisuutta. Kirjoittamisen ja tutkimisen lisäksi työssä pääsee esimerkiksi tapaamaan muita tutkijoita ja opiskelijoita.

”Tutkijan työ mielletään helposti sellaiseksi, että se on tylsää puurtamista norsunluutornissa. Oikeasti työ on tosi monipuolista.”

 

Sosiaaliset verkostopalvelut kiinnostavat

Vuonna 2007 Wallin pääsi ylioppilaaksi ja päätti pitää välivuoden. Hänellä ei ole koskaan ollut haaveammattia, eikä hän vielä ylioppilaaksi päästessäänkään tiennyt, mitä haluaisi opiskella.

”Olen ollut vähän kateellinen, kun siskoni on tiennyt haluavansa opettajaksi siitä asti, kun oppi puhumaan. Itse olen joutunut vähän enemmän hakemaan.”

Välivuoden aikana Wallin asui siskonsa kanssa Tampereella ja työskenteli myyjänä Clas Ohlsonilla. Samalla hän valmistautui yliopiston pääsykokeisiin. Hän oli päättänyt hakea opiskelemaan aikuiskasvatustieteitä, koska sieltä ovet olivat avoinna useille eri aloille. Tutkijan ura alkoi kiinnostaa Wallinia vasta myöhemmin, opintojen edetessä.

”Kun tein gradua, minulle sanottiin, että olen lahjakas laadullisessa tutkimuksessa. Jos minua ei olisi rohkaistu, en olisi edes miettinyt tätä vaihtoehtoa.”

Opintojensa aikana Wallin opiskeli myös hallintotieteitä. Henkilöstöhallinto kiinnostaa Wallinia, mikä heijastuu myös hänen tekeillä olevaan väitöskirjan ja Taidot Työhön -hankkeen tutkimuksen aiheeseen. Wallinin väitöskirja käsittelee organisaatioiden sosiaalisia verkostopalveluja. Myös Taidot Työhön -hankkeessa hän tutkii tutkimusryhmän kanssa aihetta.

 

Vapaa-ajalla luonnossa

Wallin tunnustautuu järjestelmälliseksi ihmiseksi, mikä näkyy myös hänen ajankäytössään. Wallin pyrkii siihen, ettei tee töitä vapaa-ajallaan.

”Täytyy pitää itse huoli, että vapaa-aikaa on. Tämä työ on sellainen, että se vie helposti mukanaan.”

Ulvilasta kotoisin oleva Wallin rentoutuu liikkumalla, katsomalla sci-fi elokuvia ja valokuvaamalla. Luonnosta nauttiva tutkija harrastaa liikuntaa avopuolisonsa kanssa, jonka hän tapasi opiskeluaikaan yliopistolla. 

”Satakuntalaiset löysivät toisensa.”

 

Haaveissa oma tutkimusryhmä

Tutkijana Wallin tietää olevansa vasta uran alussa. Hän on ehtinyt opettaa Tampereen yliopistossa, myös itsensä ikäisiä opiskelijoita. Taidot Työhön -hankkeessa hän on yksi nuorimmista tutkijoista.

”Olen tosi tyytyväinen nykyiseen ammattiini. En osaa kuvitella, että haluaisin muuallekaan.”

Wallinin tulevaisuuden suunnitelmana on väitöskirjan saattaminen valmiiksi. Lisäksi hän haaveilee oman tutkimusryhmän kasaamisesta ja omien tutkimushankkeiden vetämisestä, jolloin hän voisi jakaa löytämäänsä kiinnostavaa tietoa eteenpäin.

Muitakin unelmia on: oma koti omalla pihalla, parisuhteen jatkuminen ja perheen perustaminen. ”Ja lottovoitto olisi tietysti ihan kiva, en sitäkään vastaan pistäisi.”

Soveltuvuustesti. Tutkijaluonteensa vuoksi Anna Wallin kokee soveltuvansa hyvin työhönsä.

 

Teksti: Vilma Heimonen
Kuvat: Jesperi Virtanen

 

 

 

 

#taidottyöhön jo opiskeluaikana

Haaga-Helian ensimmäisen vuoden journalismiopiskelijat toteuttivat haastattelut ja videot hankkeen tutkijoista Haastattelutekniikat ja henkilöjutut -opintojaksolla syksyllä 2016.

 

 

 

 

 


Tutkimuskonsortio